Politikerdebatt Trångsviken 1

Debatt i Trångsvikens Bygdegård 19 augusti. Debatten direktsändes av Radio Krokom. Moderator för debatten var Bengt-Ove Palmgren.
Medverkande var:  Socialdemokraternas Rolf Lilja, Vänsterns Jörgen Blom, Centerns Maria Söderberg,  Moderaternas Linus Kimselius samt Jan Runsten för Miljöpartiet.

Debatt 1Åhörarna var också med.

Kvällens tema var, Småföretagande, i alla dess former, nystart samt utvecklande av företag.

Fråga 1, ställdes vad politikerna och kommunen kan göra för att nystart och fortsättning skall gå bra för företagaren?
Rolf Lilja: Jobb och företagande är den viktigaste frågan för Socialdemokraterna. Ett eget arbete med en egen lön som går att leva på är frihet för människan.
Socialdemokraterna har ett stort batteri för att komma tillrätta med arbetslösheten som. Rolf citerade vårt lokala program som innehåller mängder av lösningar inte minst att öka komptensen hos de arbetssökande så att de passar in i sökprofiler.
(konstaterade att partierna var nära varandra i åtgärder, reds anm.)

Paus, mingel, kaffe och taktik.Inspel

Fråga 2, lagen om offentlig upphandling.
Hur vill ert parti göra upphandlingar?
Prioriteringar kvalité – lägsta pris?
Rolf Lilja, priset skall inte avgöra. Handla mer lokalproducerat mera direktupphandling även ekologiskt. Kollektivavtal skall finnas med i upphandlingsunderlaget, upphandla i mindre poster. Finns även behov av att företagarna utbildas i att lägga anbud. Utveckla upphandlingsorganisationen.
(Här fanns en rejäl skiljelinje mellan blocken. Kollektivavtal och god arbetsmiljö var inte så viktigt för den borgerliga sidan, kunde gott räcka med
– ”kollektivsliknande former”., reds anm.)

En diskussion utbröt nya upphandlingregler och när dessa träder i kraft.

Detta var en kort version av den kvällens debatt. Fortsättning följer!